1ο Συνέδριο Ελληνικής ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

“Γνωρίζοντας το παρελθόν, Αξιοποιώντας το παρόν, Χτίζοντας το μέλλον”

Ξενοδοχείο Xenia Poros Image – Πόρος

28/06/2024 – 29/06/2024

Αξιότιμες κυρίες / Αξιότιμοι κύριοι,

Η Ελληνική Ακαδημία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας διοργανώνει το πρώτο της Συνέδριο με τίτλο:

«Γνωρίζοντας το παρελθόν, Αξιοποιώντας το παρόν, Χτίζοντας το μέλλον»

το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 28 & 29 Ιουνίου 2024  στο Ξενοδοχείο Xenia Poros Image στον Πόρο.
Το Συνέδριο απευθύνεται κυρίως σε ιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και σε όλους τους επαγγελματίες υγείας του κλάδου. Πρόκειται για ένα διήμερο αφιερωμένο όχι μόνο σε αυτούς που εργάζονται στην αστική ζώνη, αλλά και σε εκείνους που απασχολούνται σε άγονες, απομακρυσμένες περιοχές.
Η Θεματολογία του Συνεδρίου άπτεται των νέων προκλήσεων που παρουσιάζονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σχετικά με τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων μέσα στο πλαίσιο της Ομάδας Υγείας όπως:

Αρτηριακή υπέρταση
Σακχαρώδης διαβήτης
Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
Δυσλιπιδαιμία
Οστεοπόρωση
Καρδιακή ανεπάρκεια
Στεφανιαία νόσος
Παχυσαρκία

Επιπλέον, θα επιχειρηθεί η προσέγγιση ζητημάτων δημόσιας υγείας, όπως:

Ο εμβολιασμός
Η αντιμετώπιση λοιμώξεων
της κοινότητας
Η πρόληψη των νοσημάτων
Η εφαρμογή των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου

Ενώ θα συζητηθούν και οι νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες που αφορούν:

Στην επείγουσα ιατρική και
Στην παρηγορητική φροντίδα στο τελευταίο στάδιο της ζωής

Στο Συνέδριο θα συζητηθεί επίσης ο ρόλος του οικογενειακού ιατρού και οι διαστάσεις του στη νέα πραγματικότητα που εγκαινιάζεται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς και νέα εργαλεία εξέτασης που εισάγονται όπως ο υπέρηχος.
Σας θέλουμε όλους συνοδοιπόρους σ΄ αυτό το πρώτο βήμα, σε μια προσπάθεια να είμαστε δίπλα στις εκπαιδευτικές ανάγκες όλων των συναδέλφων, γι’ αυτό σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη θετική σας ανταπόκριση.

Με τιμή,
Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας
Ανάργυρος Δ. Μαριόλης

Διαδικτυακή Συνάντηση: Αντιγριπικός Εμβολιασμός, Τι αλλάζει;

Η Ελληνική Ακαδημία Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σας προσκαλεί στην διαδικτυακή μας συνάντηση την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 19:00 με θέμα τον Αντιγριπικό Εμβολιασμό και τις αλλαγές που έχουμε φέτος.

Η εγγραφή είναι δωρεάν και μπορείτε να εγγραφείτε εδώ: https://familymedicineacademy.gr/webinars/subscribe

Πρόγραμμα

Συντονιστής

Δημήτριος Κουναλάκης
Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός,
Αντιπρόεδρος Α’ της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Εισηγητές:

19:00-19:30 Γρίπη και ανοσοποίηση Ενηλίκων

Παπαγιάννης Δημήτριος
Αναπληρωτής Καθηγητής  Δημόσιας Υγείας
Διευθυντής Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας & Ανοσοποίησης Ενηλίκων
Τμήμα Νοσηλευτικής – Σχολή Επιστημών Υγείας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

19:30-20:00 Εφαρμογή οδηγιών αντιγριπικού εμβολιασμού στην κλινική πρακτική

Νικόλαος  Τσακουντάκης
MD, PhD, Διευθυντής ΕΣΥ, Γενικός / Οικογενειακός Ιατρός

20:00-20:15: Παρεμβάσεις:

Ευάγγελος Φραγκούλης
Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός,
Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ανδριόπουλος Παναγιώτης
Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός,
Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και Πρόληψης Νοσημάτων
Τμήμα Νοσηλευτικής – Πανεπιστήμιο Πελοπονήσου


20:15-20:30 Ερωτήσεις – Συζήτηση
Ανάργυρος Μαριόλης, Γενικός Οικογενειακός Ιατρός
Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Πρόγραμμα διαδικτυακής συνάντησης σε PDF

19 Μαϊου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Γενικού/Οικογενειακού Ιατρού

Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε το 2010 από την WONCA ως η Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού #WFDD. Συνιστά μια σημαντική ευκαιρία για να αναδειχθεί ο κομβικός ρόλος των Οικογενειακών Ιατρών στην παροχή εξατομικευμένης, ολοκληρωμένης και συνεχούς φροντίδας στους ασθενείς τους. Η μέρα αυτή αποτελεί επέτειο αναγνώρισης της μοναδικής συνεισφοράς των Οικογενειακών Ιατρών και των ομάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας στα συστήματα υγείας, αλλά και εκτίμησης της προόδου που έχει επιτευχθεί στην Οικογενειακή Ιατρική παγκοσμίως.
Ας αναγνωρίσουμε και ας τιμήσουμε τις άοκνες προσπάθειες των Οικογενειακών Ιατρών και των ομάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της φροντίδας υγείας και τη δημιουργία πιο υγιών κοινοτήτων παγκοσμίως.  Θέμα του φετινού εορτασμού είναι:  
"Οικογενειακός Ιατρός: η καρδιά της φροντίδας υγείας" Οι Οικογενειακοί Ιατροί συχνά αναγνωρίζονται ως η καρδιά της φροντίδας υγείας για διάφορους λόγους:
 Μακροχρόνια σχέση: Οι Οικογενειακοί Ιατροί αποτελούν συνήθως το σημείο πρώτης επαφής για ασθενείς που αναζητούν ιατρική φροντίδα. Παρέχουν συνεχή και ολοκληρωμένη φροντίδα στους ασθενείς τους καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους "από την βρεφική κούνια μέχρι και τον θάνατο", χτίζοντας μακροχρόνια σχέση μαζί τους. Αυτή τους επιτρέπει να κατανοούν το ιατρικό ιστορικό, τον τρόπο ζωής και το κοινωνικό πλαίσιο των ασθενών τους και να προσφέρουν εξατομικευμένη φροντίδα και υποστήριξη. Ολιστική προσέγγιση: Οι Οικογενειακοί Ιατροί υιοθετούν μια ολιστική προσέγγιση στη φροντίδα υγείας, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τη σωματική υγεία του ασθενούς, αλλά και τη συναισθηματική, κοινωνική και ψυχική του ευεξία. Εστιάζουν στην προληπτική φροντίδα, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την πρώιμη διάγνωση νοσημάτων, για να βοηθήσουν τους ασθενείς να διατηρήσουν την υγεία τους και να προλάβουν την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων. Συντονισμός της φροντίδας: Οι Οικογενειακοί Ιατροί λειτουργούν ως συντονιστικό κέντρο για τις ανάγκες υγείας των ασθενών τους. Συνεργάζονται με εξειδικευμένους ιατρούς και νοσοκομεία, για να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς λαμβάνουν την βέλτιστη φροντίδα και να αποφευχθεί η άσκοπη και χρονοβόρα επανάληψη υπηρεσιών. Συνήγορος και εκπαιδευτής: Οι Οικογενειακοί Ιατροί είναι συνήγοροι των ασθενών τους, πλοηγοί τους στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και συντονιστές της πρόσβασής τους στις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη. Εκπαιδεύουν, επίσης, τους ασθενείς τους σχετικά με θέματα που αφορούν την υγεία τους, όπως τον τρόπο διαχείρισης των χρόνιων παθήσεών τους, την επιλογή υγιεινού τρόπου ζωής και την πρόληψη ασθενειών. Η αφοσίωση, η ενσυναίσθησή και η εξειδικευμένη γνώση τούς καθιστούν την καρδιά της φροντίδας υγείας και μια αξιόπιστη πηγή υποστήριξης για ασθενείς και οικογένειες. 
Οι πυλώνες στη φροντίδα
 Συνέχεια στη φροντίδα Οι οικογενειακοί ιατροί παρέχουν ολοκληρωμένη και συμπονετική φροντίδα σε ασθενείς καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους, από βρέφη έως υπερήλικες. Διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προαγωγή της υγείας και στην πρόληψη ασθενειών μέσω τακτικών επισκέψεων, προσυμπτωματικών ελέγχων και συμβουλευτικής στον τρόπο ζωής. 
Ασθενοκεντρική φροντίδα Οι οικογενειακοί ιατροί κατανοούν τη σημασία της οικοδόμησης ισχυρών σχέσεων με τους ασθενείς τους και δεσμεύονται να παρέχουν φροντίδα με ενσυναίσθηση. Είναι συνήγοροι των ασθενών τους και προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι φωνές τους ακούγονται και οι ανάγκες υγείας τους ικανοποιούνται.
 Ολοκληρωμένη φροντίδα Οι οικογενειακοί ιατροί διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στο συντονισμό της περίθαλψης στα διάφορα επίπεδα φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, εξειδικευμένων ιατρών και άλλων παρόχων φροντίδας υγείας, καθώς συνεργάζονται στενά με άλλες διεπιστημονικές ομάδες για να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς τους λαμβάνουν έγκαιρη και κατάλληλη φροντίδα. 
Δραστηριοποίηση της κοινότητας Οι οικογενειακοί ιατροί είναι συνήγοροι των κοινοτήτων τους και εργάζονται για την αντιμετώπιση των συστημικών φραγμών στην πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα υγείας. Επίσης, προάγουν ενεργητικά την υγεία και την ευεξία στις κοινότητές τους μέσω της εκπαίδευσης, των δράσεων και των συνεργασιών εντός της κοινότητας.