Το θέμα φέτος είναι «Μετρήστε την Aρτηριακή Πίεση σας με ακρίβεια, Ελέγξτε την, Ζήστε περισσότερο», προωθεί την αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με την υψηλή αρτηριακή πίεση και την ακρίβεια στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, στοχεύοντας στον έλεγχο των NCDs που σχετίζονται με την Υπέρταση.
Η αυξημένη αρτηριακή πίεση (ΑΠ) είναι ο σημαντικότερος μοναδικός παράγοντας κινδύνου που επιβαρύνει την Παγκόσμια Υγεία (WHO 2023) και ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου παγκοσμίως για θάνατο και αναπηρία. Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με υπέρταση διπλασιάστηκε μεταξύ 1990 και 2019, από 650 εκατομμύρια σε 1,3 δισεκατομμύρια, με τον παγκόσμιο τυποποιημένο για την ηλικία επιπολασμό της υπέρτασης στους ενήλικες να είναι 32% στις γυναίκες και 34% στους άνδρες το 2019. Αυτή η κοινή, θανατηφόρα κατάσταση είναι ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας που οδηγεί σε εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική βλάβη και πολλά άλλα προβλήματα υγείας. Συγκεκριμένα, η υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση ήταν ο μοναδικός σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για πρόωρο θάνατο παγκοσμίως, οδηγώντας σε περίπου 10,8 εκατομμύρια θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί κάθε χρόνο και σε ένα φορτίο 235 εκατομμυρίων ετών ζωής που χάθηκαν ή ετών ζωής με αναπηρία ετησίως. Η υψηλή ΑΠ έχει τεράστιο οικονομικό κόστος για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, τα συστήματα υγείας και τις εθνικές οικονομίες.
Σύμφωνα με την Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη ΕΜΕΝΟ (2015-16), που έγινε σε 6.000 ενηλίκους σε όλη τη χώρα, πάνω από το 1/3 των Ελλήνων (περίπου 3.000.000 άνθρωποι) και πάνω από το 1/2 των ηλικιωμένων έχουν υπέρταση.
Το 30% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι (περίπου, δηλαδή, 1.000.000 άνθρωποι), ενώ μόνο το 30% των ασθενών έχουν επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική θεραπεία. Περίπου 2.000.000 ασθενείς, παρότι γνωρίζουν πως πάσχουν από υπέρταση, είναι αρρύθμιστοι.
Η Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης έχει στόχο να επιστήσει την προσοχή στη σημασία του καλύτερου ελέγχου της υπέρτασης. Σκοπός της είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό στη σημασία της υπέρτασης και στις σοβαρές ιατρικές επιπλοκές της και να παρέχει πληροφορίες για την πρόληψη, την ανίχνευση και τη διαχείρισή της. Στοχεύει επίσης στη μείωση της αδράνειας των γιατρών και στη βελτίωση των ποσοστών ελέγχου της υπέρτασης.